mon dernier livre publié par les éditions de Saxe en novembre 2016:

mon dernier livre publié par les éditions de Saxe en novembre 2016:
mon dernier livre publié par les éditions de Saxe en novembre 2016

vendredi 15 décembre 2006

Rencontre avec mes amies giffoises/
Întâlnirea cu prietenele mele din Gif
Hier j'ai été à notre rencontre mensuelle.
Michèle m'a fait une superbe abeille... bleue pour ma cuisine.
Merci Michèle!!!
Am fost ieri la întâlnirea noastra lunara. Michele mi-a facut o superba albina ... albastra pentru bucataria mea. Multumesc Michèle.
Murielle, notre hôtesse de l'air nous a apporté du Maroc des pigments pour faire des teintures.
Murielle, stuardeza noastra, ne-a adus din Maroc pigmenti ca sa vopsim cu ei.
et jacqueline m'a donné en partant des neflès, j'ai retrouvé le goût de mon enfance, d'un fruit que je mangeais chez mes grands-parents, à la campagne, dans la région "Maramouresh"
si Jacqueline mi-a dat la plecare niste corcoduse, am regasit în ele gustul copilariei mele, când le mâncam la bunicii mei la tara în Maramures...

8 commentaires:

  1. Draga mea,
    Esti sigura ca ai corcoduse originale? Si eu mi-am indulcit copilaria cu ele, dar erau ca niste prune mai mici, doar la culoare aduc cu ceea ce ai tu.
    Albinuta ta e foarte draguta!

    RépondreSupprimer
  2. Corina, poate nu am tradus eu bine numele acestui fruct, eu asa îi ziceam când eram mica. Am gasit acum în dictionar alta traducere (dar eu nu am auzit niciodata acest cuvânt în România...):
    nèfle=mosmoana
    Tu cum îl numesti în Ardeal???
    Smaranda

    RépondreSupprimer
  3. Ce-mi mult place albinuta! Albinuta la albinuta trage.. Fructele seamana mai degraba cu niste castane. In moldova se spune tusnele ca corcodusele coapte. Si sunt galbene.

    RépondreSupprimer
  4. Albina e superba!!
    Cat despre fructe , se numesc mosmoane (pomul- mosmon) si din pacate au cam disparut din Romania.Eu nu am mancat niciodata dar am studiat la facultate despre ele.Cand ne-a spus profesoara denumirea populara a fost un ras general in sala de curs.Sunt rude cu marul.Ce gust au Smaranda?

    RépondreSupprimer
  5. Smaranda, la noi in Maramures se numesc SCORUSE ( scorushe) si se maninca doar cele coapte, moi si parfumate. Cele necoapte inca, iti fac gura punga...;o(( . Pomul este maiestuos in coroana sa..linga mosia noastra este unul imens care toamna isi arunca poamele pe jos... intr-o plimbare cu soacra pe acolo, am facut "cunostinta" cu gustul uneia necoapte. deh...daca nu mi-a spus ca alea nu se maninca! i-o fi scapat...:O)))
    Teodora.

    RépondreSupprimer
  6. Teodora, asta este: "scorushe", am gresit eu, cuvântul "corcoduse" desemneaza alt fruct!
    Se lasa sa înghete afara, ele continua sa se coaca asa, si se manînca apoi cu lingurita: sânt ca o crema, si au un gust nemaipomenit !
    Smaranda

    RépondreSupprimer
  7. Albinuta este superba! Si materialele si cum este cusuta. Dar...ce este? Fructele acelea habar nu am ce sunt. Ce inseamna asfaltul si viata la bloc!!!
    Elena

    RépondreSupprimer
  8. Elena, albinuta e un saculet de pus lavada si de agata în casa!
    Smaranda

    RépondreSupprimer